BejelentésSomoskői vár
Minden a Somoskői várról

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Egy szenzációs látványosságFelérve a várhoz mindenki láthatja,hogy az út továbbvezet..hát érdemes is továbbmenni rajta!Mert egy kivételes látnivalóval bővíthetjük élményeinket!Ugyanis a Várhegy északi oldalán találjuk meg a rendkivüli látványossággal bíró bazaltorgonát majd kicsivel lejjebb a nem kevésbé látványos bazaltmezőt (kőtengert).


A csaknem 500 méter magasságból kihajló,mintegy 16 méter hosszú oszlopok orgonasíp módjára helyezkednek el.A hegy gyomrából kiömlő láva bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg.A bazaltzugatag világhírű nevezetesség,hiszen ezen kivül a világon még két helyen található meg hasonló geológiai ritkaság.A bazalt kihűlése során öt- és hatszögletű karcsú oszlopok képződtek.Ezek egy részét is felhasználták a vár építéséhez.


A bazaltömlés a szlovák oldalról,Bükkrétpusztáról (Siatoroska Bukovinka) kiinduló tanösvény része is egyben.

A bazaltorgonát a XIV.században a vár építésének következtében tárták fel.A 9 méter magas bazaltömlés öt - és hatszögletű.Sajátos íves formája miatt európai különlegesség.A somoskői vulkán egyike azoknak a kis kitörési központoknak, melyek kb. 4 millió évvel ezelőtt a Nyugat-Kárpátok középső részének felgyürödése nyomán keletkeztek.


Kőtenger: A 40x100 m területű kőtenger a várhegy északi oldalán felgyülemlett bazaltos törmelékanyag.Egy része természetes úton keletkezett a pleisztocénkorban az öt- és hatszögletű bazaltoszlopok mállástermékeként.A repedésekben megfagyó víz a bazaltoszlopok fizikai mállását idézi elő.A kőtenger felső része a vár építésekor használt építőanyaggal bővült.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!