BejelentésSomoskői vár
Minden a Somoskői várról

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Somoskő váraSalgótarján városától északi irányban,a Medves egyik vulkánikus kúpján dacolva az évszázadokkal emelkedik a Somoskő vára.

Az ugynevezett Várhegy sajátossága és érdekessége,hogy ketté szeli a szlovák-magyar határ.Hisz a lenti falu (Somoskő) még Magyarországon van,a hegyen emelkedő faluhoz tartozó vár viszont már Szlovákiában.

Szerencsére a két állam uniós tagsága után a vár szabadon látogatható.Azonban a belépőért fizetnünk kell,ez 2010-ben 350Ft/fő.

A Somoskői vár északi oldalán található egy világhírű nevezetesség: egy bazaltzuhatag,ahol a hegy gyomrából kiömlő bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg.Ezen kívül a világon mindössze három helyen található még meg ez a fajta geológiai ritkaság.

A vár alatti magyar oldalon lévő kis kunyhót Petőfi-kunyhónak nevezték el,a költő 1845 június 12-én tett látogatásának emlékére.Innen gyalogolt át a Salgó várhoz,ennek emlékét a tiszteletére elnevezett turistaút őrzi.(Petőfi-túra)

A várat az 1970-es években kezdték helyreállítani,azonban Szlovákia önálló álammá alakulásával ezek a munkálatok abbamaradtak (...)


A vár az 526 méter magas Várhegyen található.Az építéshez a környék jellegzetes anyagát,a vulkánkitörésekből származó sokszögletes bazaltoszlopok egy részét is felhasználták.A várnak két kerek tornya volt,a bejáratot a harmadik torony védte.Ma az egyik kerek torony rekonstruálva,a másik romjaiban látható.

GPS koordináták: 48.1678 ; 19.8552

A vár fantasztikus hátteret biztosít az évente itt megrendezésre kerülő Nemzetközi Ugrógálának,valamint a többnapos,több helyszínen zajló Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál "Europiknik" elnevezésű nyitórendezvénynek.Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!